کاوش موضوع مخچه
صفحه اصلی
مخچه
مُخچه (به انگلیسی: Cerebellum) عریضترین قسمت پسمغز است که در حفرهٔ جمجمهای عقبی (posterior cranial fossa) قرار دارد.
مخچه کوچکترین بخش پسمغز است و در حفرهٔ مغزی پسین یعنی در پشت بصل النخاع و پل مغزی و در بالای چادرینه مخچه قرار میگیرد. مخچه مسئول هماهنگکردن حرکات ارادی بدن میباشد. در بخش قدامی، مخچه در مجاورت با بطن چهارم مغزی، پل مغزی و بصل النخاع قرار گرفته و در ناحیهٔ خلفی تحتانی در مجاورت با بخش صدفی استخوان پس سری و در ناحیهٔ فوقانی در مجاورت با چادر مخچهای قرار دارد.
به زبان سادهتر مخچه بخشی از مغز است که در پس سر قرار گرفتهاست و شامل دو نیم کره است که با تودهای به نام کرمینه (ورمیس) به هم مرتبط میشوند. مخچه در حفظ تعادل بدن و هماهنگی حرکات و سخن گفتن نقش مهمی دارد. مخچه دارای دو بخش سفید و خاکستری است. بخش خاکستری مخچه در بیرون و بخش سفید آن، در درون مخچه قرار دارد.
مخچه از دو نیمکره و کرمینه (رابط بین دو نیمکره) تشکیل شده و ظاهری شبیه تخم مرغ دارد و دچار مقداری تغییر شکل شدهاست، بدین معنی که از بالا به پایین پهن شده و در خط وسط فشرده شده و از طرفی به طرف دیگر کشیده شدهاست. مخچه وزنی معادل با ۱۵۰ گرم دارد (مردان بزرگسال). در بالغین وزن مخچه یکهشتم و در اطفال یک بیستم وزن مغز را تشکیل میدهد. مخچه در زیر مخ قرار دارد و توسط سه پایک با ساقه مغز مرتبط میشود. پایکهای فوقانی مخچه را به مغز میانی پیوند میدهند. پایکهای میانی مخچه را به پل مغزی متصل میکنند و پایکهای زیرین مخچه را به بصلالنخاع پیوند میدهند.
از نظر تکاملی مخچه از ۳ بخش تشکیل شدهاست:
مخچه باستانی (archeocerebellum): شامل ساختارهای مرکزی تر است؛ یعنی ندول، لینگولا، فاوکولوس و هسته شیروانی. این بخش مسئول تعادل است و الیاف مسیر وستیبولوسربلار به آن میرسند.
مخچه دیرین (paleocerebellum): شامل لوب قدامی مخچه و هستههای کروی و لختهای است. مسئول حس عمقی ناآگاهانه است و با مجراهای نخاعی - مخچهای (اسپاینوسربلار) پیشین و پسین (مربوط به حس عمقی ناآگاهانه اندام تحتانی) و کونئوسربلار (مربوط به حس عمقی ناآگاهانه اندام فوقانی) مرتبط است
مخچه نو (neocerebellum): شامل لوب خلفی نیم کرههای مخچه و هستهٔ دندانه ای است. مسئول کنترل حرکات ظریف (با انقباض عضلات دیستال اندامها) است؛ به همین دلیل به واسطهٔ مسیر پونتوسربلار با قشر مغز در ارتباط است.... بیشتر در ویکی پدیا